Talp-reflexdiagnosztika

Talp-reflexdiagnosztika

A talp-reflexdiagnosztika segítséget nyújthat a betegségek felismerésében, megelőzésében, differenciáldiagnózisban. Alapja az a felismerés, hogy a lábfejen visszatükröződik (reflexet kelt) a különböző szervek, testrészek állapota.

Ez egy oda-vissza ható reflexkapcsolat a láb reflexzónái és a szervek, testrészek között. Ha egy szerv működésében zavar áll be, a talp megfelelő területén elváltozások, lerakódások jönnek létre. (Pl: ha egy testrész baleset következtében sérül, a hozzátartozó zónában rövid időn belül lerakódások észlelhetők. Egy veseműködési probléma esetén a talp középtáján észlelhetők elváltozások, szempanaszok pedig a 2.,3. ujj területén jelentkeznek.)

 

Állapotfelmérés során a talp külső jegyeiből megfigyeléssel, tapintással és az adott zóna érzékenységéből következtethetünk bizonyos rendellenességekre. A talp színe, alakja, hőmérséklete, bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök, stb. mind a megfelelő szerv diszfunkciójára utalhat. A tapintással észlelhető salakanyag lerakódások, a zóna érzékenysége, fájdalma mind árulkodó jelek. Az elváltozások a megfelelő szerv működési zavarát jelzik, nem feltétlenül betegséget, hanem egyensúlyzavart jelenthetnek valamilyen ok, okok miatt.

Biomed_Talpreflex2

Ha a helytelen táplálkozás, káros szenvedélyek, helytelen életmód és még számos külső, belső tényező miatt a méreganyagok felszaporodnak, akkor a szervezetben felborul az egyensúly. Energiablokádok, energiahiány vagy torlódás alakul ki, nem tud szabadon áramlani az energia. Romlik a sejtek anyagcseréje, a szervek károsodnak, a megfelelő talpi zónákban lerakódások jönnek létre. Ezek gyakran már a tünetek észlelése előtt jelentkeznek, így a talp-reflexdiagnosztikának nagy szerepe lehet a betegség megelőzésében. Segítséget adhat differenciáldiagnosztikában is: például fáj a hasunk, de nem tudjuk eldönteni, mi okozza, emésztési zavar vagy nőknél petefészek rendellenesség, esetleg a derekunkból sugárzik ki a fájdalom, stb.

Krónikus panaszok hátterében, pl.: fáradtság, gyengeség, stb. számos esetben valamilyen góc (mandula, fog, epehólyag, petefészek) áll. Ezek felderítésében szintén közreműködhet a talp-reflexdiagnosztika. Azt azonban tudnunk kell, hogy az orvosi diagnózist, műszeres vizsgálatokat (UH, EKG, labor, stb.) nem helyettesíti, de kiegészítő és megelőző szerepe jelentős.

 

A reflexzónák ingerlésével, masszírozásával megvalósul a visszaható kapcsolat az adott zóna és szerv között. Megszűnnek a lerakódások, fokozódik a vérkeringés, a nyirokkeringés, beindul a szervezet saját öngyógyító képessége, helyreáll a hőn áhított egyensúly és egészség!