Mozgásszervi állapotfelmérés

Mozgásszervi állapotfelmérés

A modern életünk egyik negatív hatású velejárója a mozgásszegény életmód, illetve az ebből adódó egyoldalú terhelés.

 

Napjaink dolgozó emberének többsége arra kényszerül, hogy munkavégzés közben aszimmetrikus testtartást vegyen fel, és hosszabb ideig tartózkodjon ebben a helytelen állapotban. Ennek következtében testünk bizonyos izomcsoportjai meggyengülnek, mások túlfeszülnek, az ízületeink pedig nem képesek elvégezni normális funkciójukat. Ezek a negatív hatások egy idő után az egész tartó- és mozgatórendszer túlterhelését vonják maguk után. A kóros izom- és ízületi működések átveszik a helyes, egészséges funkciók helyét. Ezen foglalkozási ártalmak ma már gyakorlatilag mindenkit érintenek, függetlenül attól, hogy valaki ülő vagy álló fizikai munkát végez.

Azonban, ezek a testtartásbeli hibák, kóros izom- és ízületi működések korrigálhatóak, és az általuk kiváltott elváltozások hatékonyan kezelhetők. Ebben segítünk az általunk ajánlott rehabilitációs programmal.

 

Ennek első lépése egy alapos, mindenre kiterjedő mozgásszervi állapotfelmérés, melynek segítségével megismerkedünk a páciens panaszaival, a mozgáskorlátozottság fokával, az elváltozások keletkezésének körülményeivel. A vizsgálatot végző személy külön figyelmet szentel a szubjektív panaszoknak (pl.: fájdalom, annak helye, lefutása, kiváltódása), illetve egyszerű kikérdezés alapján, a foglalkozási ártalmak révén, leggyakrabban felvett testhelyzetek felderítésének. Ezt követően az objektív tünetek megállapítása következik. Ez a fizikális vizsgálat az egész testre kiterjed, magában foglalva a járás- és testtartás analízist, aktív és passzív diagnosztikát, illetve az alkati eltérések felmérését. Az inspectio alkalmával a pácienst elölről, oldalról és hátulról tekinti meg a vizsgálatot végző személy, összehasonlítva a két testfél szimmetriáját, felderítve a köztük lévő különbségeket. A kitapintás során a bőr alatti kötőszövet, izomzat és csontos képletek elváltozásai, aszimmetriái figyelhetőek meg. A mozgásvizsgálat passzív részénél a kezelő mozgatja a gerincet, a végtagokat, illetve az ízületeket, meggyőződve az ízület mozgáspályájának szabadságáról, valamint az ízületi fájdalom meglétéről vagy hiányáról. Az aktív mozgások felmérésénél az ízületekben a saját izmok által, tehát idegen segítség nélkül elvégezhető mozgások terjedelmét és az izomerőt is vizsgáljuk.

A vizsgálat eredménye alapján meghatározzuk a kórjelző elváltozásokat, szükség esetén javaslatot teszünk további kivizsgálásra és egy személyre szabott terápiás tervet készítünk.