Masszázsterápiák

Masszázsterápia

A masszázsterápia megszabadít a gerincfájdalmaktól, növeli az ízületek mozgástartományát, csökkenti az izmok merevségét és görcseit, javítja a keringést, ez pedig segíti az izmok regenerálódását sérülés vagy intenzív fizikai aktivitás kifejtését követően.

A történelem valószínűleg legrégibb gyógymódját a Közép- és Távol-Keleten már legalább Kr. e. 3000 óta gyakorolják. Az ókori görög orvosok nagy szakértelemmel masszírozták a merev és fájdalmas ízületeket. Hippokratész a Kr. e. 5. században így írt: ”Az egészség útja: minden nap egy illatos fürdő és egy olajos masszázs”.

Az olajat ma is alkalmazzák a masszírozáshoz. A masszázs a 19. századtól  kezdve reneszánszát éli Európában. Ekkor fektette le Per Henrik Link svéd tornász a ma svédmasszázsnak nevezett eljárás gyakorlati, esztétikai és tudományos alapjait. A svédmasszázs különféle ősi masszírozási technikákból kiindulva izmokat és ízületeket tornáztató gyakorlatokkal kombinálja a gyógyító  masszázst. A következő nagy lépésre az 1970-es évek elején került sor. George Downing amerikai gyógymasszőr ekkor tette közzé irányadó munkáját „A masszázs” címmel. A masszázst olyan gyógymódként határozta meg, amely az ember egész lényét figyelembe veszi. Dowling két másik ismert masszírozásos gyógymód, a talpmasszázs és a siacu elveit és módszereit is belevette rendszerébe.

Azóta a gyógyító masszázs valóságos művészetté fejlődött, amely az elme és a test ellazításával, serkentésével és megerősítésével kívánja az egészséget javítani és megszilárdítani. Filozófiájának lényege az, hogy segít a testnek meggyógyítani önmagát, ezáltal fokozza az egészség és a jó közérzet érzését.

A masszázs alapvető közvetítője az emberi érintés, illetve annak különböző módjai, technikái, melyek elsősorban kézzel történnek – simítás, dörzsölés, gyúrás, ritmikus ütögetés, fogás, nyomogatás, vibráció. Ezeket a fogásokat leggyakrabban és a legeredményesebben az izmok ellazítására, a rugalmasságuk és  mobilitásuk fokozására alkalmazzák. A gyógymód további célja a keringési- és az idegrendszer működésének serkentése: szívbetegségeket, magas vérnyomást, fejfájást, hiperaktivitást, álmatlanságot és melléküreg-gyulladást is kezelnek általuk. A masszázs elősegíti a tápanyagok feldolgozását és az anyagcseretermékek távozását a szövetekből, enyhítheti a kényelmetlen testtartásban végzett egész napos munka okozta hátfájást, nyaki fájdalmakat, ellazítja a gerinc körüli izmokat, és ezzel csökkenti a gerincoszlop problémait súlyosbító feszüléseket.

A gerincfájdalmakra használt masszázs módszerek egy nagyon elterjedt formája a neuromuszkuláris masszázs, más néven triggerpont-kezelés. Ez a masszázstípus azokra a pontokra koncentrál, ahol a túlfeszülés vagy túlerőltetés miatt a sérült izomszálak összetapadnak vagy a környező szövethezm esetleg csonthoz tapadnak, ez pedig azt eredményezi, hogy az izomrostok ezután nem megfelelő módon nyúlnak meg és húzódnak össze. A neuromuszkuláris masszázst egyes izmokra alkalmazzák azért, hogy a véráramlást növelje, a triggerpontokat kioldja és csökkentse a lágyszövetek idegekre gyakorolt nyomását.

A mélyszöveti masszázs egy olyan masszázsforma, amely nagyobb nyomással és mélyebb izomrétegekkel dolgozik, mint a svédmasszázs. Krónikus izomfeszülések kioldására használják, lassú simításokat, direkt nyomásokat és dörzsöléseket alkalmazva. A mozdulatok gyakran merőlegesek az izomrostokra, és az ujjal, a könyökkel vagy a hüvelykujjal történnek. A mélyszöveti masszázs segít megnyújtani az izmokat és a kötőszövetet. Az izmok fasciája olyan kötőszövet, amely az emberi szervezet képleteinek többségét borítja a megfelelő működés biztosítása és a védelem céljából. Sajnos az izmokhoz hasonlóan ezek a fasciák is károsodhatnak sérülés, gyulladás, túlerőltetés következtében, illetve túl kevés terhelés esetén meggyengülhetnek, ráfeszülhetnek az izmokra. Az ilyen eseteknél a kötőszövetes tok károsodása korlátozza az izmok mozgását, és ez izomgörcshöz vezet, megbomlik az izmok harmóniája, túlfeszülések alakulnak ki.

A gyógymasszőr kitapintja ezeket a feszes helyeket, és myofasciális lazítással oldja bennük a merevséget. A módszer célja a felületes vagy mély izmok feszes bőnyéjének nyújtása manuális húzással és nyomással. A kezelést végző személy sorban végigmegy az összes problémás területen, kitapintja a merev, fájdalmas pontokat, és ellazítja az izmok fasciáját, hogy ismét hatékony legyen a működésük.